De verplichtte AOV
Inmiddels weten we allemaal dat de BAZ (Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen) eraan komt. Ook is er steeds meer duidelijk over hoe deze regeling eruit komt zien. De overheid heeft bepaald dat er een vangnet moet zijn voor zelfstandig ondernemers bij ziekte of een ongeval omdat ze nu zien dat het wordt afgeschoven op de samenleving en zijn publieke middelen. Veel ondernemers komen nu in de financiele problemen als zij niet meer kunnen werken maar we zien ook dat bepaalde groepen zich niet of niet volledig kunnen verzekeren vanwege een gezondheidsredenen of een fysiek zwaar beroep. Wat betekend dit voor jou?
Voor wie geldt de verplichtte AOV?
We spreken hier over de IB-ondernemers, oftewel als je deelneemt aan het economisch verkeer en winst kunt verwachten. De activiteiten vinden plaats buiten de privé sfeer en verricht je tegen vergoeding. Meewerkende echtgenoten, directeur- grootaandeelhouders en diegene die 'resultaat uit overige werkzaamheden' hebben vallen niet onder deze regeling.
Wat houdt het in?
- De uitkering bedraagt 70% van het de winst voor arbeidsongeschiktheid en is niet meer dan het wettelijke minimumloon. Dit staat momenteel op € 2.113,70.
- De wachttijd is vastgesteld op 1 jaar, is deze periode is er geen recht op uitkering en hierin moet je zelf zorgen voor een bron van inkomsten.
- Drempelfunctievariant, dit betekend dat er geen uitkering volgt wanneer het UWV vaststelt dat je nog het minumumloon kan verdienen
- De verzekering loopt tot AOW-leeftijd evenals de uitkering
- De Belastingdienst zal de premies innen. Het UWV verzorgd de keuringen en betaalt de uitkeringen
- Maximale premie is naar verwachting € 195,00
Voor- en nadelen
De verplichtte AOV levert voor de ondernemer met een fysiek zwaar beroep of die al gezondheidslachten hebben een voordeel op aangezien zij gegarandeerd geaccepteerd worden en de premie al gemaximeerd is. Het hogere risico voor deze groep weegt dus niet mee in de premie of acceptatie. Heb je op dit moment al een AOV? Dan kan je deze aanhouden mits deze aan een aantal voorwaarden voldoet. Bijvoorbeeld dat de eindleeftijd niet lager mag zijn dan 55 jaar en er mag geen sprake zijn van beperkte uitkeringstermijnen. De voorwaarden zijn straks voor iedereen hetzelfde maar op dit moment kan je nog een maatwerk product afsluiten, met bijvoorbeeld een kortere eigenrisco termijn of hoger verzekerd bedrag. Kortom je hebt nu nog de mogelijkheid een product af te sluiten met een ruimere dekking. Het is dus goed je tijdig te laten adviseren en te bekijken wat voor jouw passend is.
Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?
Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.